Pektin 100g (citruspektin alacsony cukortartalmú lekvárokhoz)

Pektin 100g (citruspektin alacsony cukortartalmú lekvárokhoz)

2 090 Ft
Megközelítés:
Javasolt útvonal:  

Ajánlataink a termékre

 

Pektin 100g (citruspektin alacsony cukortartalmú lekvárokhoz)

2 090 Ft
+ 1 790 Ft szállítási díj
Szállítás: max 3 nap
irány a bolt »
bulkshop.hu
Termékleírás
A pektinről bővebben
A CITRUSPEKTIN ELŐNYE: KEVESEBB CUKORRAL, RÖVIDEBB FŐZÉSSEL KÉSZÜL A LEKVÁR. Mi a pektin?
pektin  a növények sejtfalában található, ahol sejtfal szilárdító szerepet tölt be. Egy komplex szénhidrát (poliszacharid), amely gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és diófélékben is megtalálható. A legnagyobb mennyiségű pektin a citrusfélék héjában van jelen. További fő forrásai a birs, a szilva, az egres, az ananász, a cseresznye, a szeder, az őszibarack, a sárgabarack és a sárgarépa.
A pektint a húsos gyümölcsök vagy zöldségek sejtfalából állítják elő.
A pektin vízben oldható rost így jó tulajdonságokkal rendelkezik.
A tiszta pektin a fehér és a világosbarna közötti árnyalatú. Íztelen és szagtalan. Vízzel sűrű, kocsonyaszerű állagot alkot.
A pektin nem tekinthető tápanyagforrásként, mert a vékonybélen szinte érintetlenül halad keresztül.
 Mire használják a pektint?A pektint az élelmiszeriparban elsősorban gyümölcszselékben és lekvárokban alkalmazzák zselésítőanyagként, térfogatnövelőként, valamint stabilizálószerként, ezzel javítva annak minőségét.
 Hogyan működik a pektin?Amint a lekvár főzésekor a gyümölcsben lévő pektin és cukor együtt melegszik, órák alatt besűrűsödik, zselészerűvé válik, ez biztosítja a különböző gyümölcszselék, lekvárok, dzsemek kocsonyás állagát.

Nem kell azonban órákig főzni a lekvárt, ha készen kapható, természetes pektint használunk zselésítő anyagként. Az élelmiszeriparban almából vagy citrusokból vonják ki, és további előnye, hogy a lekvár ízét, zamatát egyáltalán nem változtatja meg, csupán javítja annak állagát. A citruspektin használatával lehetővé válik, hogy kevesebb cukorral, rövidebb ideig tartó főzéssel készüljön el a lekvár.
 A pektin konyhai felhasználása
A pektint össze kell keverni a cukorral, majd állandó keverés közben kell hozzáadni az alapanyaghoz. A forrástól számított öt percig kell még főzni. Finomabbak a dzsemek és a gyümölcsök megtartják a színüket, ha étkezési citromsavat is adunk hozzá.
60g pektin 10kg gyümölcshöz elegendő. Nagy általánosságban elmondható, hogy a pektin a befőzni kívánt gyümölcs súlyának 0,5-1%-a legyen

A pektin
- csökkenti a lekvárok és a dzsemek főzési idejét azáltal, hogy a gyümölcslevet besűríti
- rövid főzési idő miatt megmarad a gyümölcs friss íze és zamata
- mivel nem forr el a gyümölcs leve, kiadósabb adag lekvár tud elkészülni
- mivel rövid ideig főzzük a lekvárt, a felhasznált alapanyagok ásványianyag- és vitamintartalma kevésbé károsodik

A diétás, alacsony cukortartalmú készítményekhez a citruspektin ajánlott. A pektint nem érdemes a gyümölcsre borítani, mivel azonnal becsomósodik, ehelyett az ajánlott mennyiséget érdemes előre cukorral elkeverni, majd a gyümölcs levével hígítani, és kevergetve, folyamatosan adagolni a lekvárhoz.

A pektin zselésítő erejének kifejtéséhez szükség van cukorra és savra, ami a gyümölcsökben megtalálható, de egy kis citromsav adagolása nem csak a gyümölcs színét őrzi meg azzal, hogy gátolja az oxidációs folyamatot, hanem az alacsonyabb pH-értékének segítségével növeli a lekvár eltarthatóságát, de a gélképződést is segíti. Ízlés szerint adagolhatunk citromsavat is a lekvárhoz a jobb minőség érdekében. A lekvárt addig főzzük, amíg egy hideg kanalat belemártva nem folyik már le annak hátuljáról, hanem rátapad. Innentől adagolhatjuk az üvegekbe.  
 A pektin jó hatásai a szervezetre- Sok vizet képes megkötni, így elfogyasztás után a gyomorban megduzzad és ezzel csökkenti az éhségérzetet. Ennek a hatásának köszönhetően a fogyókúrázók előszeretettel vásárolják és fogyasztják.
- A pektin egy oldható rost. Ezáltal segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint a cukorbetegség kockázatát.
- Támogatja a szervezet méregtelenítését.
- Jót tesz az emésztésnek, segíti a tápanyagok felszívódását.
- Javíthatja az immunrendszer működését.
- Prebiotikum, így növeli a vastagbélben élő jótékony baktériumok számát, ezzel is elősegítve az emésztést.
- Képes felgyorsítani a vastagbél mozgását.
- Segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
- Rostjai révén csökkentheti a cukor felszívódásának ütemét, így kisebb lesz a vércukorszint-ingadozás.
- A vastagbélben lévő baktériumoknak szolgál tápanyagul.
- Hosszú távon csökkenti a koleszterin felszívódását.
- Vízzel fogyasztva vékony bevonatot képez a gyomor és a bélnyálkahártya felszínén, ami megvéd a savas ételek és italok irritáló hatásától, segíthet reflux és gyomorfekély esetén. A pektin mellékhatása lehetRitkán ugyan, de egyeseknél puffadás, hasmenés, felfúvódás jelentkezhet. A pektin történetéről rövidenA pektint először 1825-ben írták le.   Mivel a kereslet fokozatosan nőtt iránta, az 1920-as és 1930-as években gyárakat építettek a pektin kivonására. Régebben a pektin folyadék formájában került forgalomba, de napjainkban a könnyebb szállíthatóság és kezelhetőség érdekében por formájában kapható. 100 gramm pektin tápértéke   kcal: 325
   fehérje: 0.3
   szénhidrát: 90.4
   zsír: 0.3
 Receptek pektinnel  Kókuszpuding áfonyazselével recept
Kókuszos tejberizs eperzselével
Édes kukoricapolenta málnazselével    
Grízes tészta  
Eperdzsem

 RAKD A KOSÁRBA MOST ÉS FOLYTASD A NÉZELŐDÉST  

                                                                  TŰZD KI A RECEPTEKET A PINTEREST TÁBLÁDRA 

Cikkszám: 20434

Galéria

Vélemények
Kérdezz felelek

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.